Genomineerden prijsvraag waterwoningen Wiarda bekend

De gemeente Leeuwarden en projectbureau De Zuidlanden vieren de start van de bouw in Wiarda met de ontwerpprijsvraag waterwoningen Wiarda. Voor deze prijsvraag zijn in de eerste ronde 37 plannen ingediend. Hieruit heeft de jury 12 aansprekende plannen geselecteerd.

De genomineerden en hun plannen (in willekeurige volgorde) zijn:

Architect Rein Hofstra & Eugène Wijffels Architecten- 19.20.21
Architectenbureau Robin Kerssens en IM Architects - Boat Hûs (CRAJ)
Ir. M. J. A. Groothoff & E. N. Oosterlaar - De Lisdodde
Sijtsma Van der Voorn Architecten - DE TIIDLOAZE FEROARING
KARUS Architectuur & Stedenbouw - GENERATURE HOUSE
Aas Architecten - It nije wetter
TWA architecten - KRAAG
Onix - Oeverhuis
Architectenburo Klamer- REITHINTSJES
Sipma Architecten- Wiarda: beweging op en met het water
BOX Architecten - Woonwerf
DAAD Architecten - WOONWERF

Aan de architecten van deze plannen is gevraagd hun ontwerpen verder uit te werken en in beeld te brengen met een maquette.

Ontwerpen
In de prijsvraag gaat het om een ontwerp voor 2 tot 4 woningen die het visitekaartje van Wiarda worden. De ontwerpen zijn combinaties van vrijstaande en geschakelde (eventueel drijvende) woningen langs de zuidrand van Wiarda. Een belangrijke voorwaarde voor deelname aan de prijsvraag is de combinatie van architect met een bouwer/ontwikkelaar voor de uitvoering van het ontwerp.

Jury
Een vakjury bepaalt de drie winnende ontwerpen. Ook is er een publieksprijs. Wie die prijs in ontvangst neemt, bepaalt het publiek. De drie beste plannen én de publieksprijs krijgen een geldprijs en de gelegenheid hun plan te realiseren in Wiarda. Tijdens de prijsuitreiking op woensdag 28 mei 2014 maakt de jury de winnaars bekend.

Expositie
Van vrijdag 2 mei tot en met vrijdag 16 mei 2014 worden de 12 ontwerpen tentoongesteld in het stadskantoor van de gemeente Leeuwarden. Van zaterdag 17 mei tot aan de prijsuitreiking op woensdag 28 mei 2014 staan de maquettes in het Fries Museum. Bezoekers aan de tentoonstellingen kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. Zij maken kans op een geheel verzorgde sloepentocht in De Zuidlanden.

Wiarda
Wiarda wordt, na Techum en Jabikswoude het derde buurtschap in De Zuidlanden. Het nieuwe plangebied Wiarda ligt aan de oostkant van De Zuidlanden, ten zuidoosten van het dorp Goutum. Dit nieuw te realiseren buurtschap zal uit circa 300 woningen gaan bestaan. De gemeente Leeuwarden wil innovatieve en spraakmakende woningbouw stimuleren. Leeuwarden hecht aan kwalitatieve hoogwaardige woningbouw zowel stedenbouwkundig, architectonisch, duurzaam en bouwtechnisch.