Sport en spel

In De Zuidlanden woont u landelijk en kunt u net buiten de buurtschap heerlijk wandelen en fietsen in het gebied of bijvoorbeeld de stad Leeuwarden verkennen. Maar voor de sportieve bewoners van De Zuidlanden zijn er op een steenworp afstand nog veel meer sporten te beoefenen.

1001 mogelijkheden

De gemeente Leeuwarden met bijna 96.000 inwoners, heeft naast het particuliere sportaanbod een ruim aanbod aan gemeentelijke sportvoorzieningen.

Er zijn 70 sportvelden, 3 sporthallen, 18 gymnastieklokalen, 2 overdekte zwembaden, een atletiekbaan, een golfbaan, een ijshal en een wielerbaan, waarvan sommige geclusterd zijn in een sportconcentratiegebied. Er wordt onderdak geboden aan circa 150 verenigingen en organisaties op het gebied van sport. Daarnaast zijn en worden kleinere sport- en spelvoorzieningen op buurtniveau aangelegd.

Het nieuwe sportcomplex aan de Ublingaplantage bij de Drachtsterweg bestaat uit vier voetbalvelden met natuurgras, twee voetbalvelden met kunstgras, een tribune en een sporthal met bijbehorende kleedaccommodatie en clubaccommodatie.

Natuurspeelplaats

Natuurspeelplaats

Het terrein van de voormalige Terp van Techum is een archeologisch monument. Daarom mag er niet op gebouwd worden en mogen er geen bomen geplant worden. Dit gegeven biedt veel ruimte voor voorzieningen in de open lucht.

Het middengebied is ingericht als natuurspeelplaats. De plannen hiervoor zijn onder begeleiding van IVN (vereniging voor natuur- en milieu-educatie) door bewoners en kinderen van de Brede School De Zuidlanden zelf ontworpen. Ook wordt een deel van de terp ingericht als 'plukweide' die is opgenomen in het bijenlint dat van de Boksumerdyk naar Zuiderburen loopt.