Goutum Súd (Jabikswoude)

Goutum Súd (Jabikswoude) is, na Techum, het tweede buurtschap in De Zuidlanden. Het eigentijdse dorpje ligt tussen Techum en Goutum in een groene woonomgeving met watergangen, fiets- en wandelroutes. Goutum Súd (Jabikswoude) is geïnspireerd op de Friese terpdorpen.

Er zijn verschillende stedenbouwkundige en architectonische karakteristieken van deze terpdorpen toegepast bij het ontwerpen van Goutum Súd (Jabikswoude). Deze aspecten zijn overigens niet klakkeloos gekopieerd. Integendeel! De 'oude voorbeelden' komen in een geheel nieuwe vorm terug. 

Goutum Súd (Jabikswoude)

In Goutum Súd (Jabikswoude) zijn zo'n 240 betaalbare woningen, huur en koop gerealiseerd. Hierdoor blijft het open karakter en de dorpse sfeer voor altijd bewaard.

De woningen zijn zowel gesitueerd aan compacte, knikkende woonstraten als op ruime percelen. Wat alle woningtypen gemeen hebben is dat ze uitstekend bereikbaar zijn en beschikken over voldoende parkeergelegenheid. Ook de groene woonomgeving met haar vele wandel- en fietsroutes en de gemeenschappelijke binnenterreinen zijn gedeelde kenmerken waar alle bewoners van kunnen profiteren. Dit buurtschap met haar unieke en betaalbare woningen is erg populair. 

Definitieve inrichting Goutum Súd

De afgelopen tijd is hard gewerkt om de definitieve inrichting van Goutum Súd te kunnen realiseren. Inmiddels zijn de eerste werkzaamheden al begonnen. Hieronder leest u meer over de inrichting.

Parkeren

Het parkeren in Goutum-Súd kan deels op straat, op de binnenterreinen en op de eigen kavel plaatsvinden. Voor het parkeren in de openbare ruimte geldt dat er alleen geparkeerd kan worden op parkeerplaatsen die voorzien zijn van een parkeertegel, een antracietkleurige tegel met een witte P. Dit geldt zowel voor bezoekers als voor bewoners.

Van bewoners van Goutum-Súd die in het koopcontract van hun woning hebben staan dat ze een parkeerplaats op eigen grond moeten faciliteren wordt verwacht ze in ieder geval één voertuig op eigen erf parkeren.

Inzamelen afval

Op de themakaart ‘Inzamelen afval’ staat schematisch weergegeven welke groepen woningen van welke opstelplekken gebruik kunnen maken. Hierbij is rekening gehouden met loopafstanden en de positie van de achtertuinen ten opzichte van de opstelplekken.
Het is van belang om uw aan deze instructie te houden, om te voorkomen dat er teveel openbare parkeerplaatsen worden gebruikt of dat er straten/doorgangen geblokkeerd worden.

De opstelplekken worden aan weerzijden voorzien van een kliko-tegel. Het is de bedoeling deze ruimten niet te overschrijden.
Op een aantal plaatsen zijn openbare parkeerplaatsen nodig voor de opstelplekken. Deze parkeerplaatsen worden voorzien van een bordje met de ophaaldagen. Op deze dagen moeten de parkeerplaatsen vrij blijven van voertuigen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u uw buren daar gerust op aanspreken.

Na lediging krijgen de kliko’s een plek op eigen terrein en niet in de openbare ruimte achter de schuurtjes. De openbare ruimte is niet bedoeld om privé zaken, anders dan auto’s te stallen.
De binnenterreinen zijn onder andere bedoeld voor haaksparkeren waarbij er voor het in- en uitrijden een bepaalde straatbreedte nodig is. Als er in de straat kliko’s opgesteld staan wordt het parkeren onnodig lastig gemaakt.

Planning

Planning

De planning is indicatief. hier kan van worden afgeweken door bijvoorbeeld weersomstandigheden. Zodra de werkzaamheden in uw straat gaan beginnen ontvangt u hiervan schriftelijk bericht