Overeenkomst grondaankoop voor ontwikkeling winkelcentrum De Zuidlanden

Op 5 juni 2013 hebben Van Wijnen Projectontwikkeling Noord B.V. en de gemeente Leeuwarden een koopovereenkomst gesloten voor de aankoop van grond in De Zuidlanden. Het contract, dat de partijen tijdens de PROVADA 2013 ondertekenden, is de eerste stap op weg naar de realisatie van het gloednieuwe winkelcentrum in De Zuidlanden.

“Deze aankoop door Van Wijnen geeft aan dat investeren in Leeuwarden aantrekkelijk blijft”, reageert de gemeente. “We zijn blij dat er, ondanks economische tegenwind, over twee jaar een volwaardig winkelcentrum kan staan in deze nieuwe wijk.”
 
Winkels en appartementen
Het winkelcentrum verrijst in het hart van het in aanbouw zijnde woongebied De Zuidlanden in de Friese hoofdstad en telt 3.500 vierkante meter. Later zal het project worden uitgebreid met ongeveer twintig betaalbare huur- en koopappartementen. De ontwikkeling is in handen van Van Wijnen Projectontwikkeling Noord B.V. uit Gorredijk en de combinatie Zwanenburg Projecten B.V. (Heerenveen)/Paas Vastgoed BV (Paterswolde). 
 
Winkelcentrum De Zuidlanden is de derde supermarktlocatie die Van Wijnen in de laatste twee jaar met Zwanenburg Projecten als ontwikkelende belegger oppakt. Bij deze ontwikkeling heeft Zwanenburg Projecten samenwerking gezocht met Paas Vastgoed. De drie partijen zijn ook verantwoordelijk voor de aanleg van parkeerplaatsen en de verdere inrichting van het terrein. 
 
Hart van de wijk
De nieuwe buurtschappen Techum en Jabikswoude in De Zuidlanden zijn al grotendeels  gerealiseerd. Ook staat er een basisschool met een kinderopvang en wordt er op dit moment gebouwd aan het gezondsheidscentrum in de voormalige boerderij Techum.
 
De komst van een winkelcentrum is een welkome aanvulling op het voorzieningenniveau in de jonge wijk, waar ongeveer 15.000 mensen komen wonen.  Inmiddels is Van Wijnen in gesprek met een discount supermarkt  over een mogelijke vestiging in De Zuidlanden. Het winkelcentrum biedt verder ook nog ruimte voor een full service supermarkt en wellicht andere detailhandel. 
 
De bouw start in april 2014. Een jaar later moet het winkelcentrum klaar zijn.